Het smoelenboek

Benieuwd wie de leden van de Compagnie Grolle zijn neem dan een kijkje in ons smoelenboek.

Andre Ebbers, kapitein. Leidinggeven aan de soldaten en het kampement van de Compagnie Grolle

Voor mij is deze hobby een manier om je interesse in de geschiedenis te verdiepen. Om de geschiedenis goed na te leven moet je allerlei onderzoek doen en vaardigheden ontwikkelen. Wat ik ook leuk vind is dat je voor een goede uitbeelding zelf dingen moet maken die je nodig hebt en niet te koop zijn. Mijn favoriete evenement speelt zich af in de vestingstad Grol namelijk de Slag om Grolle.

Mijn favoriete herinnering aan het re-enactment is een onderhandeling gesprek met de Staatse commandant Henk te Bourtange. Het leukste onderdeel van het re-enactment vind ik dan ook contacten met andere groepen tijdens evenementen.

Ik ben zelf geïnteresseerd in de schilderkunst van deze periode en hier gaat mijn hart ook zeker sneller van kloppen. Ik beschik zelf over een redelijke collectie met hoeden en dit zijn dan ook mijn favoriete voorwerpen.

Mijn favoriete periode in de 17e eeuw is de reageerperiode van Johan de Witt. De ware vrijheid.

Ton Tijdink, Schrijver annex trommelaar van de Compagnie, in tijden van nood eventueel te huur als piekenier of vaandeldrager

Re-enactment is voor mij een soort mix van carnaval en scouting, een vuurtje stoken in een kloffie die ik normaliter niet aantrek. Het opnieuw zichtbaar maken van geschiedenis is een leuke hobby, waarbij je met vogels van allerlei pluimage in aanraking komt op de mooiste plekken.

Net als voor re-enactors in binnen en buitenland is de Slag om Grolle mijn favoriete evenement. Bij diverse evenementen ben ik al te gast geweest maar niks overtreft ons mooie vestingstadje. Mijn mooiste herinnering is de manier waar de pas in het leven geroepen Compagnie Grolle werd onthaal in het park Archeon begin deze eeuw. Het was een geweldige feestavond voor alle deelnemers uit allerlei perioden, en een afsluitende slag met Romeinen, Vikingen etc.

Ik vind het elke keer weer bijzonder dat kleine kinderen je aan kijken alsof je net uit een tijdmachine bent gestapt. Mijn hart gaat sneller kloppen als ik me op het slagveld uit de voeten moet maken voor zwaarbewapende huurlingen die vreemde voor mij onverstaanbare kreten slaken, terwijl ik alleen een paar trommelstokken ter verdediging heb.

Mijn favoriete voorwerp is een door de Winterswijkse gitaarbrouwer Jasper vervaardige luit, altijd bruikbaar bij een fakkeloptocht. Mijn favoriete moment in de 17e eeuw is het eerste plopmoment is een Grolsche bierkelder in 1615.

Rick Walhof, Stuks commandant (kanon commandant)

In 1999 is het Grols kanon weer ingeschoten voor saluut schoten. Ik vond het altijd tof om erin te kijken en zodoende heb ik mij in 2004 aangemeld bij de Compagnie Grolle. Het verdiepen in geschiedenis en dat ook te kunnen herbeleven geeft dat extra stukje en is nooit saai.

Mijn favoriete evenementen zijn de Slag om Grolle en de slag om Bourtange. Mijn mooiste herinnering is uit 2010 de vrijdag van de Slag om Grolle, de laatste keer dat we met het Grols kanon op het slagveld stonden. Het was uniek, het kanon dat met zijn eigen geluid over het veld bulderde. Maar ook de slag om Bourtange waar ik stuks commandant was van de 48 ponder, het grootste kaliber kanon van Bourtange. Het leukste onderdeel van de hobby is toch echt de veldslagen naspelen, de re-enactors ontmoeten en discussiëren over de geschiedenis om tot nieuwe inzichten te komen.

Mijn hart gaat dan ook sneller kloppen van nieuwe weetjes uit de 17e eeuw om de hobby beter mee uit te kunnen beelden. Mijn favoriete voorwerpen zijn de 17e eeuwse spellen die ik tot nu toe heb gemaakt. Mijn favoriete moment is hoe de stad Grol in 1627 ontzet is en de hele organisatie eromheen en die linie die om de stad ligt.

Marilène Houwer, Marketenster. Soldaten voorzien van eten en het repareren van kleren

Toen ik 8 jaar oud was was mijn moeder al lid van deze groep en wilde ik heel graag een keer mee en na de ene keer ben ik lid van deze leuke groep. Het is een unieke, gezellige en leerzame hobby. Je op een andere manier verdiepen in de geschiedenis is een uniek iets. Mijn favoriete evenementen zijn de Slag om Grolle en de slag om Bourtange. Je ziet zoveel bekenden re-enactment vrienden tijdens deze dagen wat het alleen nog maar gezelliger maakt.

Elk evenement maak je nieuwe herinnering maar mijn mooiste herinnering is het dansen in Bourtange op muziek, een onvergetelijke dag.  Het leukste aan re-enactment vind ik de gezelligheid die je met elkaar hebt. Je komt allemaal verschillende mensen tegen die je zoveel kunnen vertellen. Mijn hart gaat dan ook sneller kloppen van leuke en interessante weetjes uit de 17e eeuw. Mijn favoriete voorwerp zijn mijn losse mouwen.

En mijn favoriete moment uit de 17e eeuw is het winterlandschap met ijsvermaak wat te zien is op een schilderij van Hendrick Avercamp.