Marjolein Houwer, marketenster en thesausier

Vanaf het moment dat er weer geschoten werd met het Grolse Kanon eind vorige eeuw ben ik gaan kijken naar re-enactment activiteiten in Groenlo. Uiteindelijk ben ik in 2008 lid geworden van de compagnie waar ik marketentster en momenteel ook thesaurier (penningmeester) ben. Re-enactment en Living History zijn enorm brede hobby’s.

Je probeert zo dicht mogelijk bij de beleving van een bepaalde tijd te komen in al haar facetten. Ik vind het erg leuk om onderdelen van de kleding zo authentiek mogelijk na te maken. Zo heb ik mij verdiept in de binnen-mutsen van de musketiershelmen, doe ik aan bandweven op een 16e eeuws type tafel- (of Box) weefgetouw en bewerk ik schapenwol: Vanaf de ruwe vacht wassen, kaarden, spinnen, verven, breien en vollen zoals dat eeuwen geleden ook werd gedaan. Met gebruik van zeep uit varkensreuzel en natuurlijke verfstoffen. Momenteel doe ik mee aan een wetenschappelijk onderzoek over 16e en 17e eeuwse hoofddeksels en heb ik straks een 100% authentiek, zelf gemaakte 17e eeuwse wollen muts.

Ik vind het erg leuk om aan evenementen deel te nemen en onze vele internationale vrienden te ontmoeten met wie we historische kennis uitwisselen en vooral gezellig rond het vuur zitten, elkaars drank en eten nuttigen en sterke verhalen aanhoren. Veel vrienden zie ik vaker dan mijn eigen ooms en tantes en ik noem hun dan ook mijn re-enactment-familieleden.Mijn allermooiste herinnering is een evenement in Bourtange waar ik een heks speelde, de volgende dag een wenende weduwe van een gesneuvelde Compagnie lid was en we ’s avonds dansten met onze Hongaarse vrienden onder begeleiding van authentieke muziekinstrumenten.Als favoriete voorwerp noem ik mijn spinnewiel. Het is zeker anderhalve eeuw oud en ziet er precies zo uit als de 17e eeuwse exemplaren in musea en op schilderijen

Mijn favoriete moment uit de geschiedenis is de zomer van 1627 toen de Achterhoek even het middelpunt van Europa was en soldaten en hun gevolg van allerlei pluimage uit minstens acht verschillende landen streden om de stad Grol. Specifiek de aanval op het kampement van Ernst Casimir in wat nu het buurtschap Zwolle is. Daar was ook een Schotse officier Buccluech bij betrokken en ik heb de kerk in het Schotse Hawick bezocht, waaronder hij begraven ligt.