Ton Tijdink, schrijver annex trommelaar

In tijden van nood eventueel te huur als piekenier of vaandeldrager. Re-enactment is voor mij een soort mix van carnaval en scouting, een vuurtje stoken in een kloffie die ik normaliter niet aantrek. Het opnieuw zichtbaar maken van geschiedenis is een leuke hobby, waarbij je met vogels van allerlei pluimage in aanraking komt op de mooiste plekken.

Net als voor re-enactors in binnen en buitenland is de Slag om Grolle mijn favoriete evenement. Bij diverse evenementen ben ik al te gast geweest maar niks overtreft ons mooie vestingstadje. Mijn mooiste herinnering is de manier waar de pas in het leven geroepen Compagnie Grolle werd onthaal in het park Archeon begin deze eeuw. Het was een geweldige feestavond voor alle deelnemers uit allerlei perioden, en een afsluitende slag met Romeinen, Vikingen etc.

Ik vind het elke keer weer bijzonder dat kleine kinderen je aan kijken alsof je net uit een tijdmachine bent gestapt. Mijn hart gaat sneller kloppen als ik me op het slagveld uit de voeten moet maken voor zwaarbewapende huurlingen die vreemde voor mij onverstaanbare kreten slaken, terwijl ik alleen een paar trommelstokken ter verdediging heb.

Mijn favoriete voorwerp is een door de Winterswijkse gitaarbrouwer Jasper vervaardige luit, altijd bruikbaar bij een fakkeloptocht. Mijn favoriete moment in de 17e eeuw is het eerste plopmoment is een Grolsche bierkelder in 1615