Rick Walhof, kannonier

In 1999 is het Grols kanon weer ingeschoten voor saluut schoten. Ik vond het altijd tof om erin te kijken en zodoende heb ik mij in 2004 aangemeld bij de Compagnie Grolle. Het verdiepen in geschiedenis en dat ook te kunnen herbeleven geeft dat extra stukje en is nooit saai.

Mijn favoriete evenementen zijn de Slag om Grolle en de slag om Bourtange. Mijn mooiste herinnering is uit 2010 de vrijdag van de Slag om Grolle, de laatste keer dat we met het Grols kanon op het slagveld stonden. Het was uniek, het kanon dat met zijn eigen geluid over het veld bulderde. Maar ook de slag om Bourtange waar ik stuks commandant was van de 48 ponder, het grootste kaliber kanon van Bourtange. Het leukste onderdeel van de hobby is toch echt de veldslagen naspelen, de re-enactors ontmoeten en discussiƫren over de geschiedenis om tot nieuwe inzichten te komen.

Mijn hart gaat dan ook sneller kloppen van nieuwe weetjes uit de 17e eeuw om de hobby beter mee uit te kunnen beelden. Mijn favoriete voorwerpen zijn de 17e eeuwse spellen die ik tot nu toe heb gemaakt. Mijn favoriete moment is hoe de stad Grol in 1627 ontzet is en de hele organisatie eromheen en die linie die om de stad ligt.