Marc Houwer, Kannonier

Geschiedenis heb ik zelf altijd interessant gevonden. Door het uitvoeren van deze hobby kun je je verder verdiepen in een bepaald tijdvak en er helemaal in op gaan. Dat vind ik er zo leuk aan. Mijn favoriete evenement is zonder twijfel de Slag om Grolle.

Mijn mooiste re-enactment herinnering is de heenreis naar Palmonava in Italiƫ. Het leukste aan re-enactment vind ik het zijn van kanonnier. Fantastisch! Proberen om vanaf een afstand de weg vrij te maken voor onze andere mantroepen die voorin de strijd aangaan. Zonder ons wordt het zeer lastig.

Mijn gaat sneller kloppen als ik richting een evenement ga. De echte kriebels komen dan. Je mag eindelijk weer de strijd aangaan! Mijn favoriete voorwerp is de pompstok van het kanon. Zo hard mogelijk rammen met dat ding zodat de kogel goed weggaat. Als rasechte Grollenaar is mijn favoriete moment in de 17e eeuw het jaar 1627. Hier werd Groenlo bevrijd van de Spanjaarden, daar waar wij nu hartstikke blij mee zijn. Maar dat was niet altijd zo. Destijds waren de Grollenaar zeer gesteld op de Spanjaarden. Grollenaren vochten zelfs mee om de stad te beschermen. Het beschermen van onze eigen stad Grol is iets wat wij nu met de Slag om Grolle ook doen.